مفهوم BIM
این تکنولوژی صنعت ساختمان را بطور بسیار چشمگیری متحول میکند
ارایه دیجیتال مشخصات فیزیکی و عملکردی یک امکانات با خلق فضایی مشترک به منظور به اشتراک گذاری اطلاعات در یک ماخذ اطلاعاتی که باعث ایجاد یک پایگاه اطلاعات قابل اطمینان برای تصمیم گیری در حین چرخه حیات یک پروژه از اولین قدم های ساخت تا تخریب نهایی آن میشود.
مزایای استفاده از BIM
1. هماهنگی بهتر اجزای مدل
با استفاده از این تکنولوژی، مدل، نحوه ارتباط میان اجزا را همانند یک ساختمان واقعی نشان میدهد که تمامی اجزا و قطعات در آن شبیه سازی شده اند. ارتباطات میان اجزا با به روزرسانی هر جزء توسط مدلساز به طور خودکار به روز رسانی میگردد. میتوان قسمت خاصی از مدل همانند یک طبقه را بطور جداگانه مورد بحث و بررسی بیشتر قرار داد. از تعدد مدل ها که عموما دارای نقاط عدم تطابق متعددی در حالت سنتی می باشند جلوگیری شده و کلیه مدل سازی تحت یک مدل واحد انجام میپذیرد.
2. مدلسازی پارامتریک
در این شیوه مدلسازی، کلیه مواردی که در یک محیط تکرار میشوند (همچون درب ها و پنجره ها) ، بصورت پارامتریک طراحی و کلیه اطلاعات مورد نیاز در آنها وارد میشود. این مدل های پارامتریک بدون نیاز به تلاش های مجدد و صرف وقت به منظور ورود اطلاعات، به راحتی قابل کپی شدن و تکثیر به میزان لازم می باشند.
3. بهبود مختصات
بواسطه اینکه در مدل های BIM کلیه اجزا با ابعاد واقعی خود مدل میشوند، خطاهای بسیار زیادی که بعدا در اجرا ممکن است مشکل ساز شود از بین میرود. بهطور مثال ممکن است جعبه آتش نشانی انتخاب شده با ابعاد دیوار انتخاب شده و سایر تاسیسات موجود همخوانی نداشته باشد و تیم نصب در هنگام نصب دچار مشکلات بسیار زیادی شود. اما بواسطه مدل سازی دقیق اجزا در BIM امکان بروز این مورد از بین میرود. همچنین بواسطه وجود ابعاد دقیق، میتوان بهترین چینش را برای اجزای اتاق انتخاب و به تناسب آن موارد اضافی را درنظر گرفت.
4. مدیریت موثر اطلاعات
مدیریت اطلاعات بخش بسیار ارزشمند دیگری در استفاده از این تکنولوژی میباشد. همانگونه که مشخص است BIM یک مدل سه بعدی از اجزای ساختمان ارایه میکند. نرم افزار طراحی اجازه ورود اطلاعات مرتیط با هر المان را در فیلدهای اضافهای که در بخش مشخصات آن المان وجود دارد را میدهد. این اطلاعات بصورت اتوماتیک با تغییرات مدل به روز رسانی میشود. گزارشات ارایه شده در هر زمان، نمایش دهنده وضعیت واقعی پروژه می باشند. با توجه به دیجیتالی بودن، اطلاعات میتوانند به سادگی در محل دقیق مربوطه ذخیره شده و در زمان نیاز به سرعت جستجو، بازیابی و منتقل شوند.
5. سهولت تحلیل و شبیهسازی
تحلیل و شبیه سازی بواسطه BIM بسیار سهلتر خواهد بود. سادگی و کامل بودن ارتباطات میان اجزا و اطلاعات وارد شده، علاوه بر ارایه یک مدل کامل، این امکان را میدهد تا تحلیل های بیشماری با تغییرات بر روی مدل انجام پذیرد. این تحلیلها بویژه در بررسی قیمت بسیار کاربرد دارند. شبیه سازی جوانب مختلف رفتار ساختمان همچون سازه ای، حرارتی، آکوستیک، نورپردازی و رفتار در هنگام بروز آتش به راحتی قابل انجام است.
6. بهبود ارتباطات
بهبود ارتباطات سوی دیگر مزایای استفاده از تکنولوژی BIM است. کلیه موارد تحت یک مدل سه بعدی مدل میشوند که از بروز مشکل در فهم صحیح مدل جلوگیری میشود و همچنین افراد با یک زبان واحد با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. مدل BIM ارتباطات میان افراد شامل طراحان، پیمانکاران، مالکین و مشتریان نهایی را بهبود می بخشد. BIM کلیه مشارکت کنندگان و ذینفعان شامل طراحان و مالکین را گرد هم میآورد و بواسطه ارتباطات بهتر از روزهای آغازین پروژه، ایده های بسیار ارزشمندی که به ارزش پروژه نیز می افزاید را دریافت کرده و در پروژه تاثیر میدهد.
7. افزایش بهرهوری در زمان اجرا
افزایش بهره وری حین ساخت نیز یکی دیگر از مزایای بسیار مهم استفاده از تکنولوژی مدلسازی اطلاعات ساختمان است. BIM به افزایش کیفیت ساخت کمک میکند و در کنار آن باعث بهبود ایمنی در سایت، کاهش زمان ساخت و کاهش هزینه های مرتبط با آن میگردد. برنامه ریزی موثرتر برای کارگاه و بهینه سازی توالی انجام فعالیت ها بواسطه این تکنولوژی امکانپذیر میگردد. این امکان باعث پیشرفت سریعتر، دقیق تر و هدفمند تر پروژه میشود. از سوی دیگر امکان کاهش بار کاری از کارگاه بوسیله برون سپاری ساخت قطعات با استفاده از نقشه های BIM و ساخت خودکار آنها توسط ماشین آلات خودکار فراهم میشود
8. افزایش دقت و تاثیرگذاری طرح
با توجه به اینکه در یک مدل BIM کلیه اطلاعات مربوط به یک جزء به آن پیوست شده است، میزان تماس های بین مجریان و طراحان به منظور دریافت اطلاعات دقیق مربوط به طرح کاهش مییابد و باعث افزایش تاثیرگذاری و بهره وری کار هر دو گروه میشود. همچنین با توجه به اینکه کلیه اطلاعات دارای دقت کافی میباشند، ارزیابی ها و تخمین های انجام شده نیز با دقت بسیار بیشتری آماده خواهند شد.
9. مدیریت دقیق امکانات برپایه تکنولوژی
در هنگام بهره برداری از ساختمان نیز مدل اطلاعات ساختمان به کمک بهرهبرداران نهایی آمده و باعث میگردد مدیریت ساختمان برای آنها آسانتر و موثرتر شود. بواسطه اطلاعات کاملی که در مدل وجود دارد، شیوه مدیریت فعالیت های تعمیر و نگهداری، پیشگیرانه و نه واکنشی خواهد بود. تعویض تجهیزات با توجه به عمر مفید درنظر گرفته شده برای آنها انجام خواهد شد و بواسطه آن از بروز مشکلات برای استفاده کنندگان نهایی جلوگیری میشود.
10. رضایت مشتری
با توجه به اینکه مشتری در هر مرحله میتواند طراحی ها را به صورت جامع مشاهده و نظر خود را ارایه کند، و از سوی دیگر در هنگام اجرا با دردسرهای بسیار کمتری مواجه شود، رضایت او نیز بسیار افزایش خواهد یافت. همچنین با توجه به اینکه بهرهبرداران نهایی نیز از کیفیت و دقت ساخت رضایت بیشتری دارند، باعث سودآوری برای کلیه ذینفعان میگردد.